Στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ο ποιοτικός χρόνος με τους ανθρώπους γύρω μας και ιδιαίτερα με τα παιδιά μας. Όταν μιλάμε για ποιοτικό χρόνο εννοούμε ιδιαίτερες στιγμές της ζωής μας που ακόμα και εάν δεν τις θυμόμαστε με κάθε λεπτομέρεια, τις θεωρούμε κομμάτι του εαυτού μας. Είναι για παράδειγμα το βλέμμα μιας μητέρας όταν παίρνει από τα χεράκια του παιδιού της μία ζωγραφιά που έχει κάνει ειδικά για εκείνη ή τα συναισθήματα ενός παιδιού όταν ο πατέρας του το παίρνει μαζί του στο σούπερ μάρκετ για να τον βοηθήσει. 

Στο σημερινό «τρελό» κόσμο που ζούμε, συνήθως και με τους δύο γονείς να είναι εργαζόμενοι, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βεβαιωθούμε ότι ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι με τα παιδιά είναι πάνω από όλα ποιοτικός. 

Τι ακριβώς είναι ο Ποιοτικός Χρόνος

Για τους γονείς και τα παιδιά, ποιοτικός χρόνος θα πει αυθεντικές συζητήσεις, όπου συμμετέχουν ενεργά και οι δύο πλευρές. Εάν για παράδειγμα ενώ μιλάμε με το παιδί μας έχουμε το ένα αυτί στη συζήτηση και το άλλο στο ραδιόφωνο ή το νερό που βράζει, τότε δεν έχουμε αφιερώσει στο παιδί μας ποιοτικό χρόνο. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σταματάμε ότι κάνουμε και να δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι για ποιοτικό χρόνο! Σχεδόν κάθε επαφή με το παιδί μπορεί να θεωρηθεί ως ποιοτικός χρόνος εάν οι ακόλουθες τέσσερις προϋποθέσεις τηρούνται: 

1. Κάνετε κάτι που το παιδί θέλει να κάνει και όχι εσείς.Πολλές φορές μπαίνουμε σε μεγάλο κόπο για να πάμε το παιδί μας κάπου που πιστεύουμε πως αξίζει, όπως ένα μουσείο, μία παρέλαση ή μία παιδική θεατρική παράσταση. Πιστεύουμε πως έτσι θα περάσουμε μαζί του ποιοτικό χρόνο και πως η εμπειρία θα του μείνει αξέχαστη. Τις περισσότερες φορές όμως, εάν ρωτήσουμε αργότερα το παιδί τι ήταν αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, εκείνο πιθανότατα να απαντήσει πως ήταν η περιστρεφόμενη πόρτα στο μουσείο ή το ατύχημα που είδατε στο δρόμο. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό που κάνατε δεν ήταν κάτι που επέλεξε το παιδί, αλλά εσείς. 

2. Είσαστε ενεργοί ακροατές και ομιλητές.Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί να απαντάτε με ένα «καταλαβαίνω» ή «αλήθεια;». Πρέπει να ακούτε πραγματικά και να δίνετε κατάλληλες απαντήσεις. 

3. Επιτρέπονται μόνο σύντομες και αναπόφευκτες διακοπές των συζητήσεών σας.Εάν το τηλέφωνο χτυπήσει, αφήστε τον τηλεφωνητή να το χειριστεί, ή μιλήστε για λίγο και πείτε ότι θα καλέσετε εσείς αργότερα. 

4. Φροντίστε να είσαστε μόνοι με το παιδί.Ποιοτικός χρόνος μπορεί να υπάρχει και μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, αλλά τις περισσότερες φορές τα παιδιά προτιμούν να μιλάνε μόνο μαζί μας.

Σε μελλοντικά άρθρα θα σας δώσουμε περισσότερες συμβουλές και ιδέες για ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Μέχρι τότε μην ξεχνάτε να αφιερώνετε όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μπορείτε στην οικογένειά σας. 

Δρ. Bettye M. Caldwell
Ph.D.