Δώστε του επιλογές, αφήστε το να βοηθάει, και άλλοι εύκολοι τρόποι για να το ενισχύσετε να μεγαλώσει.

Από την Dina Roth Port

Getty Images

Τα παιδιά κατακτούν νέες δεξιότητες κάθε μέρα, τόσο γρήγορα που δεν τα προλαβαίνουμε! Τη μία μέρα ταΐζετε το παιδί σας δημητριακά, μπουκιά-μπουκιά, και την επόμενη σάς παίρνει το κουτάλι απ’ το χέρι για να το προσπαθήσει και τελικά τρώει μόνο του (ε, τρώνε και τα μαλλιά). Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει χρειάζεται (και θέλει) να γίνει πιο ανεξάρτητο, κάτι που σημαίνει ότι εσείς πρέπει να κάνετε λίγο πιο πίσω, κάτι που δεν είναι κι εύκολο πράγμα! Δείτε πώς θα γίνει εύκολο:


Αναθεωρείστε τι μπορεί να κάνει
Σίγουρα, δε θέλετε να υποτιμάτε τις προσπάθειες του παιδιού σας σε αυτά που μπορεί να κάνει, αλλά ούτε και να το πιέζετε να είναι ανεξάρτητο πριν να είναι έτοιμο αναπτυξιακά. «Τα παιδιά θέλουμε να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να βιώνουν την ανεξαρτησία με επιτυχία προκειμένου να την εξελίξουν», μας εξηγεί η Dr. Bryson. «Εάν δεν είναι έτοιμα και επιμένουμε, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να νιώσουν απογοήτευση ή αποτυχία. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να τα κάνει να εξαρτώνται ακόμα περισσότερο από εμάς». Στοχεύστε σε ασχολίες που ξέρετε ότι το παιδί σας μπορεί να κάνει, όπως το να μαζέψει τα παιχνίδια του, να φτιάξει το κρεβάτι του ή να φυλάξει μια συσκευασία με σνακς στο ντουλάπι. 

Συμπεριφερθείτε σε όλους σαν να είναι τα μέλη μιας ομάδας
Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει ανεξάρτητο και ικανό ζητώντας του να συμμετέχει στις οικογενειακές δουλειές λέγοντάς του, για παράδειγμα, να βάλει τα πιρούνια στο τραπέζι που θα φάτε ή να ποτίσει τις γλάστρες με ένα μικρό ποτιστήρι. «Οι καθημερινές οικογενειακές δουλειές (και όχι οι αγγαρείες) βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλοι στην οικογένεια συμβάλουν σημαντικά, κι αυτός είναι ένας ρόλος που θα θέλει να τον αναπτύξει», λέει η Amy McCready, ιδρύτρια του Positive Parenting Solutions και συγγραφέας του βιβλίου “Me, Me, Me” Epidemic: A Step-by-Step Guide to Raising Capable, Grateful Kids in an Over-Entitled World. 

Βάλτε την ανεξαρτησία στο πρόγραμμα
Στα παιδιά αρέσει η οργάνωση και το πρόγραμμα σε όλα και δεν υπάρχει εξαίρεση ούτε για το μάθημα της ανεξαρτησίας. Κανονίστε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα που θα αφήνετε το παιδί σας να συνεισφέρει στις ασχολίες του σπιτιού. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διπλώνει τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι για το γεύμα, σε ήρεμο περιβάλλον, λέει η McCready, όπου εσείς θα επιδοκιμάζετε την προσπάθειά του. «Όταν ενθαρρύνουμε και δίνουμε έμφαση στην προσπάθεια, τα παιδιά ευχαριστιούνται καλύτερα τη διαδικασία μιας ασχολίας που έχουν να κάνουν, από το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, μειώνεται και το άγχος τους για την τελειότητα του αποτελέσματος, παρακινείται η περιέργειά τους για το τι ακολουθεί αλλά και η προθυμία τους για να συνεχίσουν», προσθέτει. 

Παραδώστε τα ηνία
Βάσει της ηλικίας του παιδιού σας, μπορείτε να το αφήσετε να παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις για να δει ότι εκτιμάτε τη γνώμη του. «Κάθε μέρα είναι γεμάτη από άπειρες επιλογές: Μήλο ή μπανάνα; Κόκκινα παπούτσια ή μπλε;», λέει η McCready. «Επιτρέποντας στα παιδιά να έχουν αυτές τις μικρές επιλογές, αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο και ότι μπορούν να έχουν άποψη για τη ζωή τους, κάτι θα τα οδηγήσει αργότερα στην ανεξάρτητη σκέψη». Άλλες επιλογές που μπορείτε να του αναθέσετε: Ποια παιδική ταινία θέλεις να δεις; ή Τι θέλεις να φας; 

Προσφέρετε στο παιδί σας ένα ασφαλές καταφύγιο
Το να είστε δίπλα του όταν το παιδί φοβάται, πληγώνεται ή έχει κάποια δυσκολία, όπως το να αρνηθείτε να το βοηθήσετε, αποτρέπετε και τη διαδικασία της ανεξαρτησίας. «Μπορεί να σας ξαφνιάσει, αλλά όταν τα παιδιά νιώθουν ότι έχουν ασφάλεια, στοργή και προστασία, τότε προχωράνε στην ανεξαρτησία με φυσικό τρόπο από μόνα τους, μόλις είναι έτοιμα», εξηγεί η Dr. Bryson. «Η στοργή και η φροντίδα δεν είναι εχθροί της ανεξαρτησίας, είναι το πέρασμα για εκεί». Υπό έναν όρο: Μην ανταποκρίνεστε αστραπιαία, μόλις, το παιδί σας νιώσει απογοήτευση, μην βιάζεστε να τα κάνετε όλα τέλεια, ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει τις λύσεις του, λέει η Dr. Bryson. 

Πείτε αντίο στα μπεμπεκίστικα
«Οι άνθρωποι, ακόμα και τα μικρά παιδιά, ανταποκρίνονται ή όχι ανάλογα με τον τρόπο που τους μιλάνε, οπότε ανεβάστε το επίπεδο με εύστοχες λέξεις κι όχι με μωρουδίστικες ασυναρτησίες», εξηγεί η McCready. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «Θέλεις να κάνεις μαμ-μαμ;», θα μπορούσατε να πείτε «Θέλεις να σου ετοιμάσω το φαγητό σου;». Ή αντί του «Πάμε να κάνεις πλιτς-πλατς και μετά νάνι;», θα μπορούσατε να ρωτήσετε «Πάμε να κάνεις μπανάκι και μετά να κοιμηθείς;» 

Ζητήστε από το παιδί σας να βοηθήσει
Τα παιδιά εξαρτώνται, σχεδόν αποκλειστικά, από τους γονείς τους. «Ωστόσο, θα μπορούσατε να... ζητήσετε τη βοήθειά τους για να λύσετε κάποιο πρόβλημα, για να ετοιμάσετε κάτι, να καθαρίσετε ή να σας δείξουν πώς λειτουργεί κάτι», προτείνει η Dr. Bryson. Με το να λέτε φράσεις όπως «Δεν είμαι σίγουρη πώς να το κάνω αυτό, έχεις καμιά ιδέα;» ή απλά «Μπορείς να με βοηθήσεις;» δίνετε το έναυσμα στο μικρούλι σας να νιώσει σημαντικό και περήφανο, δηλαδή του προσφέρετε δύο «κλειδιά» για να ανοίξει τις πόρτες τις ανεξαρτησίας. 

Οι συμβουλές μας προς τους γονείς δίνονται μόνο ως προτάσεις. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ό,τι σας προβληματίζει ή για πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μωρό σας.